Logotipo GOZOA

Picassoren Gernika gozoena

Gernika de chocolate

Gastronomia eta artearen arteko fusio hau tamaina errealean egiteko, 500 kilo kakao, txokolate zuria, beltza eta esneduna behar izan ziren,  baita 40 euskal gozogileren parte-hartzea ere.

Gure omenaldirik gozoena izan zen oroimena bizirik mantentzearen garrantzia gogorarazteko, eta horrela, Gernikako bonbardaketa bezalako gertaera dramatikoak berriro ez gertatzea.

Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako gastronomia gozoko 40 profesional inguru bildu ziren Espainiako Gerra Zibilean protesta-elementu izan zen Pablo Picasso maisuaren Gernika lanaren bertsio gozoari bizia emateko. Lana apirilaren 25ean aurkeztu zen Gernikan, Alemaniako eta Italiako indarrek bonbardatu zutela 84 urte (1937) bete baino egun bat lehenago.

Datu teknikoak:

  • Neurriak: 776,6 cm × 349,3 cm
  • 500 kilo txokolate
  • Esposiziorako batzen diren 14 xafla
  • Euskal lurraldeetako 40 gozogile eta txokolategile

Zailtasuna: panelen bidez lan egitea eta dena elkartu arte ezin izan zen azken emaitza ikusi.

Erakusketa ibiltaria

Bakearen eta askatasunaren aldeko konpromisoaren eta obra iragankorra ez izatearen ideiaren erakusgarri (premisa horibale-txaluparekinere bilatzen da) obra ibiltaria izan zedin eta deitzen zioten tokian jar zedin sortu zen.

Hori beste erronka bat izan zen eta da. Izan ere, erakusketan funtsezko hainbat faktore hartu behar dira kontuan, alde batetik tamaina, 7 metro luze baino gehiago, eta txokolatezko obra bat denez, tenperatura, garraioa eta produktuaren fintasuna bera hartu behar dira kontuan.

Baina premisa horiek ez dira oztopo izan hiri askotan barrena ibiltzeko.

Bere 26. edizioan Salón du Chocolat-eko txokolategile maisuen azokaren erakargarritasun handia izan zen. Munduko gozogintzako urteko azokarik garrantzitsuena. Sinbolikoki, margolana 84 urte geroago itzuli zen bere sehaskara, Parisen margotu baitzuen Picassok.

Erakusketetako batean ikusi al zenuen?

Txokolatezko Gernika oraindik ikusgai dago erakunde, udal edo erakunderen batek nahi badu.

Partekatu sarrera hau